Goud voor je groep!

In mijn verhalenrepertoire zitten weinig persoonlijke verhalen, maar als leerkracht maakte ik er vaak gebruik van. Het gebruik van anekdotes kan de band met de kinderen flink versterken en het werkt ook nog eens sterk motiverend.

Vraag: Wie kan nog meer voordelen noemen?
Laat het me weten: info@hansvanwoerkom.nl
Toen ik over persoonlijke verhalen nadacht, kwam ik binnen no time tot zeven mogelijkheden die ik graag aan je wil doorgeven. Anekdotes hoeven niet lang te duren en qua voorbereiding kost het je waarschijnlijk weinig tijd.

Zeven tips voor anekdotes:  

1. Iets persoonlijks van jou dat relevant is voor de kinderen om te weten.

Stel: je gaat trouwen. Misschien vind je het leuk om te vertellen hoe jullie elkaar ontmoet hebben. Weet je waar ik mijn vrouw voor het eerst ontmoet heb? In de Dordogne. Na zo’n begin kun je losbranden. (als je dat wilt!) Misschien wil je de kinderen een rol laten spelen bij de bruiloft. (ik ken iemand die dat gedaan heeft) Als extra: de kinderen mogen er niets over vertellen aan anderen: een geheim!

2. Iets vertellen over je vakantie: iets spannends, grappigs, vreemds e.d.

Ooit ging ik met drie vrienden naar Frankrijk in een wit volkswagenbusje. Vanaf de camping zouden we ‘even’ iets gaan bekijken in het hooggebergte. In plaats van dezelfde weg terug te rijden, vond Henk het leuk om een andere weg te nemen. Daardoor kwamen we steeds hoger in de bergen met steeds smallere weggetjes. Henk reed hard naar een volgende bocht, remmen en weer verder. Niet gezellig. Maar ja: je bent jong en je wilt avonturen beleven. Plotseling stopte hij halverwege en wees naar beneden: diep in het ravijn zagen we 5 witte auto’s; vermoedelijk naar beneden gestort. Toen we eindelijk de camping bereikten was het aardedonker en moesten we de tent nog opzetten in keiharde droge grond. De haringen werden zo krom als een hoepel. Ik zal niet de woorden herhalen die vriend Leo uit riep!

3. Iets vertellen over kleine of grote voorwerpen van jezelf.

Toen ik nog voor de klas stond, vertelde ik graag over mijn Ford Fiësta. Ik was een keer in Deventer in een parkeergarage en had mijn autosleuteltje in de auto laten zitten. Een meneer zei: neem een ijzerdraadje. O.k. Wat deed ik? Ik ging in het slot zitten frummelen en het ijzerdraadje brak af. Ik vertelde het aan een man die aanbood om te helpen. Hij liet me zien hoe je dat echt moet aanpakken: lusje maken en opwippen. (kan nu niet meer zo) ‘Bedankt, meneer.’ De man zei: ‘Graag gedaan. Ze kennen me bij de politie!’

4. Iets vertellen over de sport die je speelt of speelde.

In het verleden deed ik veel aan sport: voetballen, dammen, basketbal en tennis. Een bijzonder verhaal is mijn partij tegen damwereldkampioen Jannes van der Wal, een apart mens. Of mijn verhaal over die dag dat ik drie sporten deed: ’s ochtends een tennispartij in Rotterdam, ’s middags een dampartij in Tilburg en ’s avonds een basketbalwedstrijd in Gorkum. De dag erna lag ik voor Pampus!

5. Een persoonlijk verhaal n.a.v. een tekst uit een leerboek. (kan over een vakantie gaan)

Uit het aardrijkskundeboek: de Hardangervida in Noorwegen is een hoogvlakte zonder één enkele boom. Dat klopt, zou ik dan zeggen. Ik ben er geweest. Soms zijn er onbemande hutten. In die ene onbemande hut, in Lagaros, gebeurde iets merkwaardigs. Na het eten van kjøtteballen (een soort smerige gehaktballetjes) masseerde ik iemands voeten. Er was geen stromend water. In mijn veldfles zat nog wat water. Boven de wc gooide ik wat water over mijn handen. Tot mijn grote schrik liet ik de veldfles in de poepdoos vallen. Daar lag hij: zo tussen de drollen. Hoe ik hem terug gekregen heb, zal ik je besparen!


6. Iets wat je hebt meegemaakt in je leven.

Het lijkt me goed om na te denken of je dit echt wilt vertellen. Kinderen hoeven natuurlijk niet alles te weten. Het kan zijn dat het een ervaring is waarbij je doorzettingsvermogen hebt getoond. Dan is het een mooie illustratie. Dus een afweging is op zijn plaats!

7. Een verhaal verzinnen n.a.v. van alles en nog wat.

Iets verzinnen en het vertellen als een waar gebeurde anekdote. ‘Ik was in Peking en wat me daar overkwam. Luister maar …’ En dan vertel je b.v. een verhaal over het Chinese nieuwjaar met zo’n grote slang die dwars door de stad kronkelt en het Chinese vuurwerk. Of: ‘Vorig jaar was ik in Rome in het Colosseum. Daar vertelde de gids me een verhaal over een slaaf die bijna 2000 jaar geleden moest strijden tegen een leeuw.’ Natuurlijk kun je achteraf zeggen dat je het verzonnen hebt of je laat het tactisch in het midden.

Vraag aan jou: Kun je nog meer onderwerpen bedenken waar je anekdotes over kunt vertellen? Laat het me weten: info@hansvanwoerkom.nl

Heb je vragen aan mij? 010-5120667. Een email is ook prima.

Zoek je een mooie voorstelling: Sinterklaas of Kerst? Neem vrijblijvend contact op!

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *