Regelmatig krijg ik de vraag. Waar vind ik geschikte verhalen?

Persoonlijk vind ik ‘Waar vind ik geschikte korte verhalen?’ een betere vraag. Ben je een goede verteller dan zou ik je aanraden om af en toe ook eens voor wat langere verhalen te kiezen. Ben je nog niet zo gevorderd dan lijkt het me beter om te gaan voor korte verhalen. Maar waar vind je die?
Ik heb 6 tips voor je. Er zijn meer goede en interessante websites maar hier heb je zeker wat aan. Ik hoop wel dat je Engels goed is! De laatste tip gaat over mijn boek. Waarom? Omdat er een aantal geschikte korte verhalen in staan. En voor die mensen die mijn boek nog niet hebben, een aanbieding.

TIP 1: Storybee– dit is een geweldige Amerikaanse site met bijna ontelbare verhalen die je kunt beluisteren. De kwaliteit van de vertellers is prima. Een voordeel: de verhalen zijn gerangschikt op leeftijd. Eén nadeel: het zijn zoveel verhalen dat je door de bomen het bos niet meer zou kunnen zien. De titels kunnen je misschien helpen. Ik zal ook een keer een apart BLOG maken met tips uit die website!

TIP 2: Story Museumeen Engelse site met 1001 verhalen om te beluisteren. Zeer de moeite waard. Gerubriceerd op onderwerp. Topvertellers w.o. Daniel Morden vertellen de verhalen. Gewoon eens een paar proberen. Ook hier zal ik eens een apart BLOG aan wijden.

TIP 3: De Verhalenalmanak– een site met minstens 10.000 verhalen, die je kunt lezen. Met de zoekmachine vind je vele verhalen. Voordeel: je vindt bijna alles wat je wilt vinden. Nadeel: het is schrijftaal. De meeste verhalen zijn nogal lang. Maar toch … een prima site.

TIP 4: Fableseen bijzondere Engelstalige site in eerste instantie niet zo geschikt voor kinderen en toch: het zijn fabels. Als je rechts kijkt, zie je waar het over gaat. Meer gericht op het bedrijfsleven. Kan te moeilijk zijn, maar er staan goede verhalen op de site.

TIP 5: Kindertube.nl– heel veel verhalen die voorgelezen worden bijvoorbeeld door Joost Prinsen en vele anderen. Sprookjes, Jip en Janneke, Winnie de Pooh. Sommige verhalen zijn wel behoorlijk lang, maar een schat aan mooie verhalen.

TIP 6: Een Schatkist vol Vertelgeheimen- mijn boek met vele verhalen kwam uit in 2013. Het eerste exemplaar gaf ik aan Jan Terlouw, waar ik veel bewondering voor heb. Hij hield bij mijn boekpresentatie een prachtige speech. Jan Terlouw vertelde o.a. dat hij 10 jaar lang elke avond een verhaal aan zijn kinderen vertelde!! Mijn boek gaat op een speelse manier over hoe je een verhaal vertelt. Een vriend zei me: ‘Het boek leest zo gemakkelijk. Het is net of ik jouw stem hoor.’ Er zijn 10 hoofdstukken over waarden zoals vriendschap, samenwerking, respect, empathie en meer. Bij elk van die waarden heb ik een verhaal uitgezocht. Steeds in een korte versie en in een lange versie zoals ik het zou vertellen. Ter inspiratie.

Aanbieding: ‘Een Schatkist vol Vertelgeheimen’ voor slechts € 25,-. Dat betekent dat ik de verzendkosten voor mijn rekening neem en je ook nog € 4,95 korting geef. Bij elkaar € 9,- korting. Wil je het boek? Stuur een email naar: info@hansvanwoerkom.nl en dan stuur ik je de info om het geld over te maken.
In het boek zit een CD met 11 verhalen en een DVD met een verhaal en heel veel filmpjes hoe je bepaalde dingen bij het vertellen aanpakt.


Een Schatkist vol Vertelgeheimen’ is een kookboek van het vertellen; recepten en smakelijke plaatjes, die je nieuwsgierig maken om zelf uit te proberen. Voor mensen die weinig tijd hebben, biedt het boek heel veel als je beter wilt leren vertellen. Het boek staat vol bruikbare verhalen en er is een CD en DVD. 
Eric Borrias, Vertelambassadeur van het Jaar 2016.

Hans heeft zijn jarenlange ervaring in het onderwijs en zijn vertellersvakmanschap samen gebracht in een schitterend boek. Een ware schatkist vol tips en tricks. Dit boek hoort binnen handbereik van iedere leerkracht, want een leerkracht die goed kan vertellen, kan leerlingen boeien als geen ander!   Mia Verbeelen, Vertelambassadeur van het Jaar 2015.

Veel leesplezier. De volgende Verteltips verschijnen op 7 februari 2017.

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *