Hoe start je 2017 dynamisch?


Hoho. Eerst vakantie. Eerst even lekker uitrusten na een gigantisch druk half jaar.
Of viel het mee? Van het team dat de Week van Respect organiseert, krijg ik regelmatig bericht. Deze keer ging het over de Zilveren Weken: de eerste twee weken van het nieuwe jaar. Ze vonden/vinden het tijd om de groepsdynamiek weer even onder de loep te nemen. Dat doen ze in een les van 50 minuten voor de groepen 5-8. Het sprak me o.a. aan omdat er verhalen worden verteld door de kinderen. De les:

1. Wat was het meest bijzondere, leukste of gekste wat je hebt gedaan? De kinderen hebben elkaar 2 weken niet gezien. In tweetallen stellen ze elkaar deze vraag. Uitdaging: vraag veel door en probeer leuke details te achterhalen.

2. De leerlingen presenteren in viertallen elkaar verhalen. Leerling 1 vertelt wat leerling 2 heeft gedaan en andersom. Daarna leerling 3 over leerling 4 en wisselen.

3. Terugblik 1ste kwartaal. Schrijf voor jezelf op wat het beste school moment was van de afgelopen drie maanden. Het gaat om positieve gebeurtenissen/activiteiten die in de klas zijn gebeurd. Succesmomenten. Wanneer voelde je je fijn in de klas, hadden jullie echt lol of bereikten jullie iets heel gaafs met z’n allen?

4. In tweetallen delen de leerlingen hun succesmoment. Steeds twee vragen: 1. Wat ging er goed? 2. Hoe kwam dat? Klaar: wisselen van rol.

5. Op het digibord een Wat- en een Hoe-gedeelte. Blaadjes ophalen en op bord schrijven. (alle succesmomenten en waarom ze zo’n succes waren)

6. Wis de Wat-kolom uit. Nu staat er alleen nog een lijst met handelingen. (Hoe-kolom) Taak leerkracht: om bij elke hoe een nieuwe klassenactiviteit te bedenken. Die presenteer je de volgende les of de volgende week. Meedenken door de kinderen is nog leuker. Introduceer b.v. een ideeënbus.
Maak de rest van het jaar gebruik van deze activiteiten: wanneer? – dipje in de sfeer – iedereen weer op scherp zetten – vieren dat jullie zo’n leuke groep zijn.

TIP: Check bij iedere activiteit of de gemaakte klassenafspraken aangescherpt moeten worden.   PS. Misschien kun je deze les versimpelen voor jongere kinderen!

VRAAG: Kun je alsjeblieft een reactie plaatsen met onderwerpen die ik zou kunnen behandelen in 2017? info@hansvanwoerkom.nl

Bijna KERST en geen kerstverhaal? Rudolf Roos maakte een mooi kerstverhaal.
Rudolf is collega verteller en verteldocent. Hij schrijft regelmatig blogs.
Je kunt je gratis abonneren op zijn prima blog.
Klik op de link van zijn kerstverhaal en je komt op zijn website.
Hij geeft nog veel meer gratis weg: 5 onvergetelijke verhalen en een E-book met raadsels.

Kerstverhaal: KERST BIJ DE KAPPER

Veel plezier met dit verhaal!

Er is gefilmd bij Prins Valemon. De trailer plaats ik op 10 januari!

Fijne vakantie!!

 

 

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *