Door de nieuwe voorstelling en door ziekte is het bloggen er een beetje bij ingeschoten.
We hebben nu een aantal try-outs gespeeld van ‘Prins Valemon’ en de reacties zijn heel goed. Soms past een verhaal als een jas. Dit is zo’n verhaal. Heel snel had ik het verhaal in mijn vingers en door de feedback van Onno, de muzikant en de kinderen die geluisterd hebben, is de voorstelling nu al op een prima niveau. De eerste boekingen zijn binnen en er zitten er nog meer aan te komen. Wat blijkt: in eerste instantie richten we ons op de kinderen van de groepen 5 en 6, maar de kinderen van groep 7 en 8 zijn vaak nog enthousiaster.
Zelfs kinderen van groep 3 en 4 genieten volop,  al vinden ze hem wel heel spannend!

Uit ‘Prins Valemon’ kan ik wel 20 tips halen, maar dat doe ik niet! Ik geef er 10!
Het is een uitdaging om het zo te omschrijven dat ik zo min mogelijk van de voorstelling prijs geef, maar wel dat je er als lezer wat aan hebt. Wie echter toch meer wil weten, kan me een mail sturen: info@hansvanwoerkom.nl
Ben benieuwd hoeveel je over het verhaal te weten bent gekomen door de tips die ik geef. Hoop dat je ze kunt toepassen bij andere verhalen.
Wie interesse heeft in deze voorstelling: 010-5120667 of info@hansvanwoerkom.nl

Zoek je nog een mooi Kerstverhaal?: Klik op KERSTVERHALEN

Prins Valemon is een romantisch verhaal, maar dit verwacht je niet! (groep 8)

Tien tips van Prins Valemon:

1. Je kunt natuurlijk beginnen met ‘Er was eens.’ (beetje afgezaagd) Of ‘In Noorwegen woonde eens …’ Ik begin met:
‘Noorwegen. Een donker dennenbos. Alles is wit.
Ze loopt … dieper en dieper het bos in.

Plots een muur. Een muur met een deur … een witte deur.’
Je zit er meteen in en nog geen drie zinnen later wordt het super spannend!

2. De scène, waarin het meisje in gevaar komt, komt even later terug. Maar steeds als je denkt: nu weet ik wat er gaat gebeuren, is er weer een verrassing. Vertel je een verhaal: doe niet alles letterlijk wat er staat: zoek naar de verrassing!

3. De twee zussen van Amy heb ik een tegengesteld karakter gegeven: Ingrid, de flapuit; Sigrid, de twijfelaar. Dat werkt. En natuurlijk is daar Amy, die voor de drommel niet bang is.

4. Kijk of je in de beelden die je oproept steeds de verwondering kunt laten doorklinken. Verwondering en verrassing!

5. Een lied dat functioneel is, versterkt je verhaal. Wij zoeken altijd naar super simpel. Ineens had Onno een lied aan het begin: ‘Prins Valemon’. Zelf zing ik een lied over hoe Amy zich voelt als de beer weg is. Werkt prima.


Met tranen in de ogen zei de juf van groep 4: ‘Deze jongen schrijft nooit wat. Moet je kijken!’

6. Gebruik de hele ruimte. Vroeger stond ik op één plaats en vertelde vanuit mijn as. Niet fout, natuurlijk. Toch geeft het letterlijk en figuurlijk ruimte als je meer de hele plek gebruikt waar je het verhaal vertelt. (kan ook in je lokaal!) Meestal worden de beelden voor de kinderen dan nog duidelijker.

7. Gebruik gebaren die je verhaal ondersteunen. Maak die gebaren niet te vluchtig, maar neem er de tijd voor en maak krachtige en duidelijke gebaren.

Zo mooi om te zien hoe kinderen meeleven met het verhaal!

8. Gebruik eens een keer rijm. Drie personen die een beetje op elkaar lijken gebruiken rijm. Ze hebben dezelfde stem, maar er zijn uiterlijke verschillen. Vooral de ogen zijn anders. (humor!) Door de stemmen denk je: Hé, dat zijn vast zussen.

9. Gebruik pauzes/stiltes. Pauzes kun je gebruiken om de spanning te verhogen, maar ook voor humor (een pauze … en dan iets onverwachts) en verrassing (een pauze … en opnieuw iets onverwachts). Probeer het eens uit.

10. Gebruik tempowisselingen. Als Amy op de rug van de beer zit, die ervandoor gaat, maak ik met mijn stem een enorme vaart. In combinatie met de muziek werkt dat geweldig. Ineens eindigt die vaart. (daar is een reden voor) Dan … een stilte en vervolgens vertellen wat er gebeurt of gebeurd is. (langzaam)

Soms doen kinderen spontaan mee zonder dat ik het vraag!

Als je deze tips toepast, weet ik zeker dat je verhalen beter worden. En natuurlijk hoeft niet alles in één keer. Succes ermee. Tot de volgende keer.

PS. Laat me weten als je interesse hebt in een mooie DAGTRAINING in 2017. Dan organiseer ik één of meerdere dagen!

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *