Robin Hood


Als je rijdt door de bossen van Sherwood. Je hoort ze niet. Je ziet ze niet. Pijlen fluiten door de lucht. Opeens springen ze tevoorschijn: de mannen van Robin Hood, strijders voor vrijheid en gerechtigheid. De wrede Sir Guy van Gisbourne zet alles op alles om hen te dwarsbomen. Worden zij weer vrije mannen of gaan ze hun dood tegemoet?
En wat gebeurt er met vrouwe Marian, Robin’s geliefde?

Robin Hood is een prachtig verhaal, spannend en grappig met mooie muziek. Instrumenten: Eénhandsfluit, blokfluit, schalmei, harp, doedelzak, mazhar, tabor, gongdrum, lier en meer.

Herkomst: Engeland
Tijdsduur: 50 minuten
Geschikt voor: Kinderen 8
Thema’s: Strijd tegen onrecht, vriendschap, samenwerking, moed en meer

De Groene Fles


De wrede Koning Dapcheliem ontdekt een grote en heldere ster in zijn 13e sterrenkijker. De oude en wijze Biet Pai vertelt: ‘Majesteit, er bestaat een oud verhaal over een schat verborgen in de woestijn. Die schat bestaat uit 13 schitterende juwelen. Het verhaal vertelt ook dat, als er een heldere ster aan de hemel verschijnt, een koning op weg zal gaan en de schat zal vinden.’ Als Biet Pai de koning de waarheid zegt, komt hij in de FLES terecht: een vreselijke gevangenis. De sluwe raadgever Slimenski zet de koning op het spoor van een kleine groene fles. Deze fles leidt de koning naar een grot in de woestijn. Zal de koning de schat met de 13 juwelen vinden? Komt de oude Biet Pai nog levend uit de FLES?
En wat zal er gebeuren met de koning?

Onno van Tongeren begeleidt dit verhaal met verrassende instrumenten: gongdrum, duimpiano, darabuka en de prachtige kanun! De kanun brengt je meteen in het Midden-Oosten!

Herkomst: Midden Oosten
Tijdsduur: 45 minuten
Geschikt voor: Kinderen 8
Thema: Zelfs een wrede koning kan ten goede veranderen.

Gawain, Ridder van Koning Arthur


Op Camelot verschijnt een reusachtige Groene Ridder. Hij daagt de ridders uit om zijn hoofd er af te slaan. Sir Gawain neemt de uitdaging aan. Het brengt hem in groot gevaar. Ook zijn er raadsels en verleidingen. Wat zal belangrijker zijn voor Gawain, zijn leven of zijn eer?
Enkele jaren later komt Koning Arthur alleen terug van de jacht. Een Zwarte Ridder heeft hem een vreemd raadsel opgegeven. Over een jaar de oplossing, anders de dood. Vele antwoorden, maar Arthur twijfelt. De tijd dringt.

Op de voorlaatste dag hebben Gawain en Arthur een weerzinwekkende ontmoeting …!

Herkomst: Engeland
Tijdsduur: 55 minuten
Geschikt voor: Kinderen 8
Thema’s: Ridderlijkheid, standvastigheid, durf, opofferingVrienden in Rome


Ewald, een jonge Bataaf, woont vlakbij de grens, de Limes. Ewald komt als slaaf in Rome terecht. Hij moet hard werken in een steengroeve. Ewald sluit vriendschap met Androcles. Deze Romein weet te ontsnappen. In de bossen van Rome ontmoet hij een leeuw, waar hij mee optrekt. Op een keer is de leeuw verdwenen. Androcles zoekt hem overal, maar hij wordt gegrepen. Er wacht hem een vreselijk lot.

Kan hij dit overleven en ziet hij zijn vriend Ewald nog terug?

Onno van Tongeren begeleidt dit spannende verhaal met lier, gongdrum, mazhar en doundoun.

​Herkomst: Oud volksverhaal bewerkt – Tijd van de Romeinen
Tijdsduur: 55 minuten
Geschikt voor: Kinderen 8
Thema’s: Vriendschap door dik en dun tussen een Romein en Bataaf (twee culturen). Verhalen geven kracht

De Dans van de Kraanvogel


Lang geleden in China, toen er nog een keizer regeerde, leefde een man genaamd Wang. Hij had een mooie herberg, maar geen klanten. Op het strand vindt hij een mooie schelp, die verandert in een mooie jonge vrouw: Shu.
Zij schildert in de herberg een prachtige kraanvogel, die kan dansen! Zoiets bijzonders wil iedereen in het dorp bekijken. Als Wang Shu ten huwelijk vraagt, heeft ze een dringend verzoek. Kan Wang zijn mond houden ?

Er over spreken kan heel gevaarlijk zijn …!

Onno van Tongeren bespeelt o.a. de prachtige guzheng, de hang en de gong.

Herkomst: China
Tijdsduur: 55 minuten
Geschikt voor: Kinderen 6
Thema’s: Liefde overwint het kwade

Anansi en het Beest


Een verschrikkelijk beest eet steeds meer dieren op.
Wie doet er wat aan?!
Dat is een klusje voor de spin Anansi, een heel gevaarlijk klusje …!

Vier trommels, bougerabou, zorgen voor een mooie en spannende Afrikaanse sfeer. Voeg daarbij de steeldrum en het feest is compleet.

Herkomst: Afrika
Tijdsduur: 45 minuten
Geschikt voor: Kinderen 4
Thema’s: Wie niet sterk is, moet slim zijn. Samenwerking, vergevingHet Gelukskind


Een oude man verschijnt voor de koning. ‘Majesteit, een kind met de beet van de Dondervogel zal over 18 jaar trouwen met uw dochter. Hij wordt de nieuwe koning.’ Koning George is woedend. Hij is vastbesloten om dat kind uit de weg te ruimen. Dat valt nog niet mee, want Jack is een Gelukskind!
Achttien jaar later ontmoet hij Jack, de jongen met de beet van de Dondervogel. Hij geeft Jack een brief mee voor de koningin, maar het loopt anders.
Toch wordt het voor Jack levensgevaarlijk: ‘Breng mij de drie gouden veren van de Dondervogel. Dan is mijn dochter van jou.’
De hongerige Dondervogel ontdekt Jack in zijn grot …!

Het Gelukskind is een spannend sprookje met fraaie muziekinstrumenten: Lier, Lijsttrom, Chimes, Kanun. Het vrolijke lied ‘Wees blij, waar je komt of gaat’ wordt begeleid door de Spaanse cajon.

Herkomst: Sprookje van Grimm (bewerking) – Europa
Tijdsduur: 55 minuten
Geschikt voor: Kinderen 6
Thema’s: Er wordt altijd voor je gezorgd. Jack wordt steeds gered door allerlei mensen. Hebzucht en angst van de koning.

Het Zeehaasje


De niet zo mooie prins Albèrt wil zo graag trouwen met een prinses. Maar ze willen ‘m niet. In een buurland woont de gemene prinses Lisa. In één van haar torens heeft ze iets heel bijzonders: 12 grote ramen! Daarmee kan ze alles zien: ‘in de lucht, op het land en in het water’. Ze wil alleen trouwen met een prins die zich voor haar kan verstoppen. Vele prinsen proberen het. Nu zitten er al 99 van hen in de gevangenis. En wie is de 100ste die het gaat proberen ?

Prins Albèrt. Als hij faalt, wacht hem en de andere prinsen een vreselijke straf.

Herkomst: Gebroeders Grimm
Tijdsduur: 55 minuten
Geschikt voor: Kinderen 6
Thema’s: Wie goed doet, goed ontmoet. Hoogmoed komt voor de val. Niet te snel oordelen: de prinsessen vinden Albèrt al gelijk lelijk. Maar ze kennen zijn karakter niet. Lisa leert hem pas echt kennen.

Schatten van Piraten


Isidro: Doodsbang zijn ze voor kapitein Sharp. Deze piraat heeft één arm, een vlijmscherp zwaard en een zeer eigenwijze papegaai! Zijn schip is op weg naar La Serena. Ze willen goud en zilver. In de stad horen ze … de klokken luiden.
Sharp is duidelijk: Breng die klokkenluider hier!!
Naar de schat: Eén jaar later gaat Isidro op zoek naar een schat. Op een groot schip krijgt hij het aan de stok met kapitein Roodbaard. Op een pijnlijk moment hoort hij een bekende stem!
Vindt hij de schat?

Onno maakt het heel spannend door op zijn bougerabou te spelen.

Herkomst: Chili – Zuid-Amerika
Tijdsduur: 60 minuten
Geschikt voor: Kinderen 6
Thema’s: Vriendschap en medemenselijkheid zijn belangrijker dan goud en zilver. Respect voor anderen. Niet te snel oordelen. Een mensenleven is belangrijker dan goud en zilver.

Jacoba


In de wereld van Jacoba van Beieren (1401-1436) waren vorsten altijd mannen. Toch droomt Jacoba ervan haar vader, graaf Willem VI, op te volgen. Als Jacoba 16 is, wordt haar droom werkelijkheid. Haar vader overlijdt en Jacoba wordt gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Ze wil graag regeren maar machtige edelen doen er alles aan om daar een stokje voor te steken. Jacoba krijgt steun van haar hofdame Hanna en van Fredo, de nar.
Ze maakt een opwindend riddertoernooi mee en komt zelfs terecht in slot Gravensteen, een gevangenis waar nog nooit iemand uit ontsnapt is.

Herkomst: Nederland
Tijdsduur: 60 minuten
Geschikt voor: Kinderen 8
Thema’s: Je eigen beslissingen kunnen nemen of niet. Naar geluk zoeken in het leven.Het geheim van de Khan


De Khan van Mongolië heeft een groot geheim: iets dat niemand mag zien. De kappers krijgen het wel te zien, maar ze eindigen in de gevangenis. Bataar, een jongeman, ziet het ook, maar hij wordt verbannen naar de Gobi-woestijn. Geen kans om te overleven. Toch wordt hij gevonden door Masha, een nomadenmeisje. Zal Bataar nog ooit zijn ouders terug zien?
En hoe gaat het verder tussen Bataar en Masha?

De instrumenten die Onno gebruikt zijn bijzonder: een Mongoolse fluit, de Guzheng en meer.

Herkomst: Mongolië
Tijdsduur: 45 minuten
Geschikt voor: Kinderen 9
Thema’s: Zelfacceptatie, liefdeFatima en de Dromen


De 11-jarige Fatima droomt van een kasteel met goudstukken en haar vermiste broer Hassan. Ze gaat op zoek naar dat kasteel en vindt het.
De kasteelheer vertelt haar dat ze een goudstuk kan verdienen, als ze een week voor hem werkt. ‘Graag, kasteelheer.’ ‘Maar, Fatima, als je boos wordt, pak ik al je dromen af!’ Ze gaat aan het werk. ‘Zal ik mijn broer Hassan terugzien?

En wat is er toch in die geheime kamer?’

Herkomst: Syrië – Azië
Tijdsduur: 55 minuten
Geschikt voor: Kinderen 6
Thema’s: Laat je dromen niet van je afpakken. Met slimheid en durf de gevaarlijke kasteelheer aanpakken.

Skunny Wundy


De werpsteen: Skunny Wundy is een kleine jonge Indiaan van 7 jaar. Zijn grote hobby is steentjes scheren over het water. Van zijn vader mag hij niet naar het noorden, want daar wonen steenreuzen. De platte steentjes zijn op en Skunny gaat toch naar het noorden en vindt de mooiste steentjes. Hij laat een steentje wel 12x dansen! Achter zich hoort hij zware voetstappen … Zou dat een steenreus zijn?
In deel 2 is Skunny net acht geworden. Hij mag naar zijn neef Kleine Pijl. Als zijn vader en Skunny aankomen in het dorpje van Kleine Pijl, zien ze verdrietige mensen. Kleine Pijl vertelt over het bezoek van een steenreus.
Skunny gaat naar hem toe en dan begint de grond te dreunen …!

Herkomst: Verenigde Staten
Tijdsduur: 45 minuten
Geschikt voor: Kinderen 4
Thema’s: Wie niet sterk is, moet slim zijn. Samenwerking en vriendschap. Wat je belooft, moet je doen

Anansi in Ouagadougou


Anansi kan nog net ontsnappen naar Ouagadougou. Anansi hoort dat je daar een bepaald getal niet mag zeggen. Natuurlijk verzint hij een slim plan. Hij lokt de dieren al zingend naar zich toe.
Als dat maar goed gaat …!

Herkomst: Afrika
Tijdsduur: 35 minuten
Geschikt voor: Kinderen 4
Thema’s: Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.

Vos en Beer


Vroeger waren Vos en Beer de beste vrienden. Op een dag gaan ze tarwe verbouwen. Bij de verdeling zorgt Vos er wel voor dat hij het beste krijgt.
Boemba, de beer, heeft Vos nog niet door. De tweede keer verbouwen ze iets anders en weer komt Beer er slecht vanaf. De derde keer gaan ze naar het land van een boer om druiven te plukken.
Hopelijk heeft boer Krelis niets door…!

Herkomst: Turkije
Tijdsduur: 35 minuten
Geschikt voor: Kinderen 4
Thema’s: Vriendschap (of hoe je het niet moet doen). Er is altijd wel iemand die je vriend wil zijn!