Wat doe jij? Vertellen of uitspelen?
Op de foto zie je duidelijk dat ik het uitspeel. Het is uit het verhaal ‘De man zonder verhaal’. Trouwens: het gaat hier niet om goed of fout. Het gaat meer om effectiviteit. Begrijpen je luisteraars wat je vertelt? Kun je het ze nog meer laten voelen? Als je dan kiest voor uitspelen: moet je dan alles uitspelen? Als je kiest voor vertellen: alles vertellen? Of gaat het meer om een mix? Goed om er eens bij stil te staan. Het kan een boost zijn voor het vertellen van je verhalen.
Verhalen zitten vol momenten die je je kunt voorstellen. Als ik in de huid kruip van Jimmy, ‘De man zonder zonder verhaal’, dan kun je de gemoedstoestand van hem voelen door de manier waarop ik het uitspeel (laat zien).

Een situatie van vertellen naar uitspelen: bang zijn.
1. Ze was bang.
2. Ze liep in een donkere straat en ze hoorde voetstappen achter zich.
3. ‘Ik geloof dat er iemand achter me loopt. Oh nee, hij komt dichterbij.’
4. ‘Ik voel het. Er loopt iemand achter me.’ Aarzelend draait ze zich om. ‘Wie bent u?’

Dus je kunt vertellen dat ze bang is. Of je kunt de situatie geven en het spannend maken. Of zoals bij 3 en 4 het meer uitspelen.
Het gaat er steeds om of de luisteraars begrijpen wat je zegt en of ze iets kunnen voelen van wat er aan de hand is. ‘Ze was bang’, zegt niet zoveel. In het tweede geval weet je al een stuk meer. In de derde situatie kun je voelen dat ze bang is. Bij 4 is het nog tastbaarder.

Nog een situatie: verdrietig zijn.
1. Hij was verdrietig.
2. In drie maanden tijd verloor hij vijf familieleden.
3. ‘Maartje, ik kan niet geloven dat Marjan er niet meer is.’
4. ‘Maartje, hoe moet ik nu zonder haar verder. Ik mis haar zo!’

Hierboven zie je hoe de verteller je helpt om conclusies te trekken over de inhoud van het verhaal. Een andere vorm van vertellen is samenvatten. Daarover de volgende keer meer.

Leerkrachten die nog niet zo vaak hebben verteld, hebben de neiging om te vertellen als het beter is om het uit te spelen. Als ik deelnemers aan een workshop coach, is dat vaak mijn vraag: ‘Zou je stukje kunnen uitspelen zodat we beter kunnen voelen wat er gebeurt?’ Als ze dat doen, merken zij en de luisteraars meteen het verschil!

Moet je dus alles uitspelen?
Nee, zeker niet. Niet alles is belangrijk! Het beste kun je die scènes uitspelen die het belangrijkst zijn voor het verhaal. Dat geeft focus.
Ik kan me voorstellen dat je dit niet gelijk in je vingers hebt. Het heeft mij ook een tijd gekost om het toe te kunnen passen.
Als je dit wilt leren, dan is een vertelworkshop een prima idee. In de vorige VERTELTIPS vertelde ik over de komende workshops op zaterdag 27 mei en 10 juni a.s.
Deze workshops gaan zeker door. Er kunnen zeker nog deelnemers bij. Heb je de workshop al eens gedaan?
Dan is het een goede opfrisser en er zijn ook nieuwe oefeningen! Hieronder de info:


Zaterdag 27 mei – VERHAAL KLAAR IN 30 MINUTEN –   
10-16.15 uur
Wil je een verhaal sneller kunnen voorbereiden? Wil je dat kinderen aan je lippen hangen?
Wil je met meer zelfvertrouwen een verhaal vertellen? Wil je boeiender lesgeven?
Wil je dat kinderen de informatie beter en langer onthouden?

Na deze dagworkshop kun je sneller een verhaal voorbereiden, krijg je meer zin om te vertellen, merk je dat kinderen makkelijker naar je luisteren en dat ze vinden dat je lessen leuker worden. Kortom: je wordt effectiever als leraar. Om het extra aantrekkelijk te maken is je investering slechts € 60,-, voor een hele dag plezier en rendement! Door de opbouw van de dag krijg je steeds meer zelfvertrouwen.

Zaterdag 10 juni – BRENG JE VERHAAL TOT LEVEN –   10-16.15 uur
Hoe breng je een verhaal tot leven? Welke ingrediënten heb je daarvoor nodig? Doe je wel eens iets met zintuigen om je verhaal te verlevendigen? Wie staat er wel eens stil bij de personages in zijn/haar verhaal? Kun je je goed inleven in die personages of vind je dat lastig? Kun je de emoties voelen van die personages en kun je ze voelbaar maken als je vertelt?

Na deze dagworkshop kun je beter je zintuigen inzetten bij je verhaal, worden je personages scherper en ben je bewuster in het gebruiken van emoties in je verhaal.
Kort gezegd: je brengt je verhaal meer tot leven! Je investering is € 60,-, voor een hele dag plezier en beter worden in het vertellen van verhalen! Dat geeft zeker meer vertrouwen.

OPGEVEN VOOR DE WORKSHOPS:   010-5120667   of   info@hansvanwoerkom.nl

AANBIEDING: als je beide workshops doet, krijg je extra korting.
Voor de twee workshops samen is de prijs € 100,-.

Wat vind ik het allerbelangrijkste bij het vertellen van verhalen: PLEZIER. Voor de kinderen en voor jezelf. Het is geweldig om naar de gezichten te kijken als je vertelt!

“The universe is made of stories, not of atoms.”
Muriel Rukeyser

“Living and breathing an authentic story is the best way to survive in a conversation-rich world.”
Seth Godin

“Even when the body goes to sleep, the mind stays up all night telling itself stories.”
Jonathan Gottschal

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *