Wist je dat het maandag 20 maart WERELDVERTELDAG is?
Waarschijnlijk komt dit als een verrassing. Toch is het zo. Overal op de wereld in ongelofelijk veel landen worden verhalen verteld. De kans is groot dat verhalenvertellers dat voornamelijk gratis doen. Gratis? Ja, echt. Dat doen ze om het verhalen vertellen te promoten. Zij vinden het belangrijk dat mensen horen hoe leuk het is om verhalen te vertellen en ernaar te luisteren en dat doen ze natuurlijk niet alleen op Wereldverteldag. Nee, dat doen vertellers het hele jaar door. Normaal vragen ze daar een loon voor, maar op die ene dag in bijna alle gevallen NIET.
Nu zul je misschien zeggen: Hé, wacht eens. Waarom kom je daar niet eerder mee? Waarom nu pas? Ik ken best een paar goede verhalenvertellers en die had ik mooi kunnen vragen voor a.s. maandag. Je hebt helemaal gelijk. Het was mijn intentie om deze Verteltips afgelopen dinsdag te versturen, maar ziekte maakte dat onmogelijk. Jammer, als je graag iemand op je school wilde uitnodigen.

Oplossingen:
1. Je belt een verteller op en vraagt of hij of zij volgende week op een andere dag op school wil komen vertellen. Vraag vriendelijk of dat gratis kan.
2. Vertel zelf een mooi of een leuk verhaal. Voor de wat oudere kinderen heb ik twee verhalen geselecteerd hieronder. Voor de jongere kinderen één verhaal.

Het thema van Wereldverteldag is TRANSFORMATIE. Simpel gezegd: verandering. In de geselecteerde verhalen zit dat er niet zo in, maar je houden aan het thema is geen wet van Meden en Perzen. In verhaal 3 zit ‘transformatie’ er wel in. Wie transformeert, denk je?
PS. Onderaan staat nog een leuke aanbieding als je mijn boek nog niet hebt!

Verhaal 1: Twee wolven
Grijze Aarde, een oude wijze indiaan, keek zijn kleizoon Yuma ernstig aan. Hij wilde hem iets leren over het leven. ‘Yuma, binnen in mij is een gevecht.’ ‘Hoe kan dat nu, grootvader?’ ‘Toch is het zo. Het is een gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht. Hij bestaat uit woede, hebzucht, jaloezie, trots, leugens en nog veel meer. De andere wolf is goed. Hij is plezier, vrede, liefde, hoop, vriendelijkheid, vrijgevigheid en meer. Dat gevecht is er niet alleen in mij, maar ook in jou, Yuma. Dat gevecht voeren alle mensen.’
Yuma denkt diep na. ‘Maar grootvader, welke wolf gaat dat gevecht winnen?’ Grijze Aarde glimlachte: ‘Diegene, die je eten geeft.’

Verhaal 2: Het geheim van het geluk
Wang Li was een oude Chinese boer in een klein dorpje. Hij had het goed, vonden de mensen want hij had een mooi zwart paard om mee te ploegen en allerlei dingen mee te vervoeren. Op een dag rent zijn paard zo maar weg. De boeren lopen naar Wang Li toe. ‘Wat een pech, Wang Li.’ ‘Hoe weten jullie zo zeker dat dit pech is?’ En inderdaad: twee dagen later Wie komt er aangerend? Het zwarte paard, maar niet allen. Hij heeft twee wilde paarden bij zich. De buren haasten zich. ‘Wang Li, van harte gefeliciteerd, wat een geluk!’ ‘Hoe weten jullie zo zeker dat dat geluk is?’
De volgende dag probeert de zoon van de boer op één  van de wilde paarden te rijden. Het paard, niet gewend aan iets op zijn rug, werpt de jongeman af. De zoon breekt een been. En daar zijn ze weer: de buren. ‘Wat een pech.’ ‘Hoe weten jullie zo zeker dat dit pech is?’ Een week later marcheren soldaten het dorp binnen. Ze willen jonge mannen om in de oorlog te vechten. Ze bonzen op de deur bij Wang Li. De oude man doet open. ‘We willen je zoon.’ Meteen lopen ze naar het bed en … ontdekken het gebroken been. ‘Jou kunnen we niet gebruiken.’
‘Wat een geluk,’ vinden de buren.  En je kunt raden wat Wang Li gaat antwoorden.

Verhaal 3: De muizen en de slang
Een gelukkige muizenfamilie, vader muis, moeder muis en zeven kleine muisjes woonde in een holletje tussen de rotsen in de bergen. Ze hadden honger. Altijd lukte het vader muis om eten te vinden. Eergisteren lukte het niet. Gisteren lukte het niet. Het was ook zo droog. ‘Papa, ik heb honger.’ Eén van de muisjes kijkt vader zielig aan. ‘Wees maar niet bang. Vandaag zoek ik net zo lang tot ik eten gevonden heb.’ De muisjes hebben weer hoop. ‘Man, waar ga je zoeken?’ ‘Op de andere berg.’ ‘Dat heb je nog nooit gedaan en er is een diepe afgrond. Om er te komen moet je over die kale boom met die ene tak.’ ‘Dat lukt best en de kinderen moeten toch eten!’ ‘Doe alsjeblieft voorzichtig.’

De muizenfamilie gaat op weg. Ze lopen met vader tot aan de kale boom. ‘Jullie blijven hier. Ik ga alleen en … kom terug met voedsel.’ Daar gaat vader Muis. Hij klimt in de boom, loopt over die ene tak. De tak kraakt. Als dat maar goed gaat. Vader doet kleine stapjes. Moeder en de kleine muisjes houden hun adem in. Het kraken wordt sterker. Vader begint te rennen. Aan het eind springt hij van de tak. Net op tijd. De tak breekt af. ‘Papa, papa.’ Vader is veilig aan de andere kant, maar hoe komt hij ooit weer terug?

Vlakbij de muizenfamilie glijdt een grote slang van wel zes meter langs een paar rotsen. Het is een python. Hij is verzwakt, want hij heeft dagenlang niet gegeten. Alles is dor en droog. ‘Had hij nu maar een paar vrienden. Dan konden ze samen op zoek gaan naar voedsel.’ De slang heeft geen vrienden. Bijna alle dieren zijn bang voor hem.
Ineens ziet hij lekkere muisjes. ‘Ssssss ….. muisjessss … daar heb ik nu net trek in. Heerlijke muisjessss. Langzaam glibbert hij dichterbij. Eén van de muisjes draait zich om. ‘Help, mama, een slang!’ Moeder Muis stapt direct voor haar zeven kinderen. Vader ziet het gevaar, maar hij kan niets doen. ‘Ssssss… jullie zijn van mij. Wat zullen jullie lekker smaken.’ Moeder Muis denkt snel na en heeft een idee. ‘Heeft u zo’n honger, meneer Slang?’ ‘Ja, muisje, dat klopt!’ ‘Wij ook. Mijn man, die daar staat, zou eten voor ons halen, maar de tak van die boom is afgebroken. Zij zijn nu hun vader kwijt en ze hebben zo’n honger. Kunt u ons misschien helpen?’ De slang moet daar even over nadenken. ‘Ssssss… hoe dan?’ ‘U bent zo lang en sterk. U kunt van uzelf een brug maken van de boom naar de andere kant van de berg en dan kan mijn man over u heen lopen en veilig bij ons terugkomen.’

De slang moet even slikken. ‘Muizen helpen? Hij, een slang?’ De muisjes kijken de slang smekend aan. ‘Alstublieft, meneer Slang, we willen onze papa terug.’ Meneer Slang krijgt medelijden. Als hij de muisjes opeet, is vader Muis net zo eenzaam als hij. ‘Ssssss… goed dan.’ De slang glijdt langs de stam van de boom, krult zijn staart om het stompje van de tak en strekt zich zo sterk uit dat hij aan de overkant van de berg uitkomt. ‘Muisje, ik kom je helpen.’ Vader is voorzichtig. ‘Dat kan die slang nu wel zeggen, maar het is en blijft een slang!’ Met zijn scherpe tanden bijt hij zich vast in een uitstekend stuk rots. Het is net een brug. ‘Kom maar, papa, kom maar.’ Vader Muis ziet dat de slang zijn tanden niet kan gebruiken. Hij stapt op de slangenbrug en rent over de slang naar de boom en zo naar beneden. Vader Muis komt dolblij aan bij vrouw en kinderen.

De slang opent zijn bek om terug te gaan, maar verliest zijn greep op de tak en valt naar beneden. ‘Ssssss…. Help …’ De muizen zien de slang naar beneden vallen en schrikken.
‘Oh … nee … hij heeft ons gered … als hij nu zelf maar blijft leven.’ De slang valt en valt. Beneden zijn allemaal rotsen. Opeens wordt de slang gegrepen … door de slurf van een olifant. De slang is even bang. Wat zal die olifant met me doen?’ ‘Ssssss… dank u wel, meneer Olifant, maar waarom heeft u me opgevangen?’ Ik heb gezien hoe je de kleine muisjes met rust hebt gelaten en je leven hebt geriskeerd om een brug te vormen. Geweldig.’   Meneer Olifant geeft de slang zelfs voedsel. Die avond zit de slang met de muizenfamilie te eten en vanaf die dag heeft de slang een stel goede vrienden!

Veel plezier met de verhalen en vertel ze!

AANBIEDING: De Muizen en de Slang heb ik samen geschreven met Ron die al mijn video’s verzorgt. Het komt uit mijn boek Een Schatkist vol Vertelgeheimen
Als je op de link klikt zie je dat het boek met verzendkosten € 34,- kost.
Speciaal voor Wereldverteldag bied ik mijn boek aan voor € 24,- all in. Zo goedkoop heb ik het nog niet aangeboden.
Dit voordeel geldt voor de eerste drie mensen die mij een email sturen: info@hansvanwoerkom.nl
Schrijf in de email dat je mijn boek wilt kopen t.g.v. Wereldverteldag. Dan stuur ik je de gegevens om het geld over te maken. In het boek bevinden zich ook nog een CD met 11 verhalen en een DVD met vele fragmenten hoe je allerlei zaken aanpakt bij het vertellen. Het boek heeft meer dan 200 bladzijden en staat boordevol verhalen en zeer toegankelijke informatie.


De volgende Verteltips verschijnen op dinsdag 11 april.

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *