Alle lezers van Verteltips wens ik een prachtig nieuw jaar met mooie verhalen.
Als je een keer de gezichten hebt meegemaakt van kinderen die genoten van een mooi verhaal van jou, dan wil je daar toch meer van. Ik ga er van uit dat je regelmatig vertelt, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Misschien ben je op zoek naar tips om het beter te doen of misschien wil je het gewoon beter leren. Missie is zo’n groot woord, maar toch: ik wil graag mensen ondersteunen bij het beter vertellen van verhalen.

Wat zou jij dit jaar nog meer over vertellen willen leren?
Dan ga ik daar aandacht aan besteden.
Al vier onderwerpen heb ik ontvangen, maar er kunnen er nog vele bij.
Heb je onderwerpen? Graag naar:   info@hansvanwoerkom.nl

Als je een wens zou mogen doen voor dit jaar, wat zou je dan wensen?
Dat kan natuurlijk van alles zijn. Die vraag wil ik ook graag zelf beantwoorden. Mijn wens zou zijn: veel voorstellingen spelen van onze nieuwe voorstelling ‘Prins Valemon’ en veel vertelworkshops geven.

Voorstellingen van ‘Prins Valemon’:
Dat gaat de goede kant uit. We gaan de voorstelling in april vier keer spelen op het grootste vertelfestival van Europa: Alden Biesen in België. Verder ben ik in onderhandeling met verscheidene kunstinstellingen. De voorstelling is het waard en we genieten er erg van als we hem spelen. Zoals beloofd plaats ik hier de trailer.

Filmer Ron wilde laatst graag eens experimenteren met een green screen. Dat was en is een prima idee. Op een dag deden we 16 intro’s van verhalen, helaas zonder Onno, maar het resultaat mag gezien worden. De intro van Prins Valemon geeft een aanvullend beeld van de voorstelling.

Vriendelijk verzoek: Zou je de filmpjes willen delen op Facebook en Twitter? Dat zou ik erg waarderen. Vast bedankt!

Vertelworkshops:
Vorig jaar organiseerde ik een aantal vertelworkshops op een mooie locatie op zaterdagen in Zoetermeer. De afgelopen tijd kreeg ik steeds meer aanvragen voor vertelworkshops die ik niet zelf organiseer. Aanvragen uit Eelde, Zeist, Soest, Pijnacker e.d. En er is een organisatie die zelfs verscheidene workshops wil afnemen. Daarom overweeg ik nog of ik tot de zomervakantie  vertelworkshops aanbied op de zaterdag. Als je echter zelf een aanvraag wil doen voor een vertelworkshop, dan is dat ook mogelijk: b.v. voor je schoolteam of wat je kunt verzinnen. Ik kom met plezier naar je toe.

Zet verhalen naar je hand!
Een beroemde verteller zei eens: Verhalen mag je niet veranderen! Mijn vraag: van wie mag dat niet? Verhalen mag je best veranderen. Zet ze naar je hand. Voor een verjaardag van zijn dochter vroeg een kennis om een geschikt verhaal. Ik gaf twee suggesties. Toen ik er door de telefoon over praatte, werd het voor mij steeds duidelijker dat het ‘De Dans van de Kraanvogel’ moest worden. Waarom? Zijn dochter is een meisje en de hoofdrol in het verhaal is voor een jonge vrouw: Shu. Ze heeft grote moed, doorzettingsvermogen en ze wil alles doen om haar man uit de gevangenis van de keizer te krijgen. Ze houdt veel van hem. Toch is het ook een goede samenwerking tussen die twee want de gevangen Wang heeft steeds prima suggesties die Shu weer nodig heeft.

Wat heeft dit met veranderen te maken?
In het originele verhaal is Shu een man: Ling. Ik heb het verhaal naar mijn hand gezet en er een vrouw van gemaakt: daardoor werd het ook een liefdesverhaal. Bovendien heb ik twee verhalen gemixt: Het verhaal van ‘De dansende kraanvogel’ (geschilderd) en het verhaal van ‘De Schelpvrouw’. Shu werd de schelpvrouw die ook nog eens mooi kan schilderen. Het verhaal van de schelpvrouw heb ik toegevoegd om meer spanning aan het verhaal toe te voegen. Shu moet namelijk drie onmogelijke opdrachten uitvoeren om Wang uit de gevangenis te krijgen.

Dus mijn tip voor deze keer:
Zet verhalen naar je hand. Verander het verhaal gerust. Experimenteer. Improviseer. En als je een fout maakt: geen probleem; maak er een grapje over: werkt bevrijdend en geeft ruimte aan de humor! Ik wens je verhalen toe die je naar je hand zet!
Misschien vind je het leuk om iets te zien van ‘De Dans van de Kraanvogel’. Dat kan: het is een lang filmpje, maar de moeite van het bekijken waard. Let vooral eens op de reacties van de kinderen.

Tot de volgende Verteltips en VERTEL ZE!

Nog geen reacties.

Je kunt als eerste een reactie achterlaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *